والیبال در ۱۴۰۲| پایان باز سریال ناکامی/ از استعفا تا جدایی، از قهر تا شکست
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، سالی که گذشت والیبال ایران چند رویداد مهم و کلیدی را پشت سر گذاشت و اتفاقات گوناگونی در بدنه والیبال رخ داد. والیبال ایران در این سال شلوغ نتایجی گرفت که کسی باور نداشت. ناکامی پشت ناکامی و شکست پشت شکست حدیث مکرر زیر تور والیبال ایران در سال کهنه بودند. سالی لبالب از ناکامی و سرشار از سر و صدا.
بدترین لیگ ملتهای تاریخ
لیگ ملتهای والیبال ۲۰۲۳ نخستین رویدادی بود که تیم ملی والیبال ایران در سال کهنه در آن شرکت کرد و در سه هفته پیاپی با نمایشی ضعیف و پرانتقاد همه را ناامید کرد. تیم ملی ایران در مرحله مقدماتی لیگ ملتها به ترتیب در کشورهای ژاپن در هفته اول، روتردام هلند و اورلئان در فرانسه در هفته دوم و آناهایم امریکا در هفته سوم حضور یافت و با ۱۰ باخت، ۲ برد و کسب ۱۱ امتیاز در جایگاه چهاردهم قرار گرفت. شاگردان بهروز عطایی در این دوره از مسابقات نه تنها از صعود به مرحله نهایی بازماندند بلکه نسبت به دورههای پیشین عملکرد بسیار ضعیفی ارائه دادند و تمامی رکوردهای منفی را جابجا کردند.
تیم ملی والیبال ایران در تمام ادوار برگزاری لیگ ملتها نتایج و عملکردی مثل سال ۲۰۲۳ نداشت؛ تیمی که تنها ۲ پیروزی و فقط ۱۶ ست برد! تیم والیبال ایران در مسابقات امسال (۲۰۲۳) در ۷ بازی پشت سرهم شکست خورد که در هیچ دورهای چنین اتفاقی برای ایران نیفتاده بود.
شاگردان عطایی برابر فرانسه، ژاپن، اسلوونی، ایتالیا و آمریکا ۳ بر صفر مغلوب شدند. این تیم ۵ بازی را در ست پنجم واگذار کرد و برابر لهستان، کوبا، آرژانتین، بلغارستان و هلند ۳ بر ۲ شکست خورد و فقط مقابل چین ۳ بر یک و آلمان ۳ بر صفر به پیروزی رسید تا بدترین لیگ ملتهای والیبال خود را تجربه کند.
در آسیا هم در خانه ناکام شدیم
چند هفته بعد از ناکامی مطلق در لیگ ملتهای والیبال بیست و دومین دوره رقابتهای والیبال قهرمانی آسیا به میزبانی ارومیه برگزار شد. این مسابقات فرصتی بود تا والیبال ایران ناکامی لیگ ملتها را فراموش کرده و با فتح جام بتواند زخم هایش را التیام ببخشد. برای این رقابتها بهروز عطلایی میلاد عبادی پور یکی از لژیونرهای باسابقه خود را که در لیگ ملتها غایب بود، به اردو فراخواند تا با تمام قوا در این رقابتها حضور یافته و هیچ چیزی را به قضا و قدر نسپارد اما نتیجه برخلاف تمام پیش بینیها شد.
ایران با برتری مقابل هنگ کنگ، عراق، پاکستان و چین به فینال رسید تا در برابر ژاپن غول تازه بیدار شده والیبال اسیا صف آرایی کند و انتقام شکست در لیگ ملتها را از حریف بگیرد. تیم ایران به عنوان قدرت مسلم آسیا در پیش از فینال هم نشانهای از تزلزل را ارائه داد و مقابل عراق یک ست را واگذار کرد. فینال، اما حکایت دیگری داشت و در سالنی که جای سوزن انداختن نبود، ایران در ۳ ست پیاپی ناباورانه به ژاپن باخت تا جام در ارومیه و پیش چشم تماشاگران خودی از کف برود. هو کردن عبادیپور هنگام نواختن سرویس و شادمانی تماشاگران زن و مرد ایرانی برای قهرمانی ژاپن اتفاقات جالب فینال بود که آشکارا واکنشی به ناکامی تیم ملی والیبال به شمار میرفت. در پایان این مسابقات نیز میلاد عبادی پور با انتشار یک رنجنامه و انتقاد از کادر فنی خیلی زود از تیم ملی رفت تا عمر رفت و برگشتش به تیم ملی به یک ماه نیز نشد.
طلای قابل پیشبینی در هانگژو
از هر کسی که میپرسیدید، همه تیم ملی والیبال را بخت مسلم و نخست قهرمانی در بازیهای آسیایی میدانستند؛ چرا که تیم ملی ژاپن بهعنوان قهرمان آسیا با تیم دومش به هانگژو آمده بود و سطح سایر تیمهای ملی والیبال قاره هم به قد و قامت بازیکنان ایران نمیرسید؛ بنابراین همهچیز در هفته نخست برای قهرمانی پسران بهروز عطایی مهیا بود.
تیم ملی والیبال پس از ناکامی در حفظ عنوان قهرمانی آسیا در مسابقات ارومیه، برای التیام غرور زخمخوردهاش پا به بازیهای آسیایی گذاشت و توانست اولین مدال طلای کاروان ایران را ضمن هتتریک قهرمانی در این تورنمنت، به دست بیاورد. سروقامتان ایرانی برای قهرمانی در دیدار فینال، چین میزبان را پشت سر گذاشتند. غریو شادی والیبالیستها بر سکوی نخست قاره، همان چیزی بود که از تیم ملی انتظار داشتیم.
ناکامی و استعفا در انتخابی المپیک
تیم ملی والیبال ایران بعد از قهرمانی در بازیهای آسیایی هانگژو مستقیم از چین به برزیل پرواز کرد تا در رقابتهای انتخابی المپیک حاضر شود. تیم ملی والیبال ایران در گروه A رقابتهای انتخابی المپیک ۷ مسابقه انجام داد که در ۶ مسابقه مقابل آلمان، اوکراین، ایتالیا، چک، برزیل و کوبا نتیجه را واگذار کرد و برابر قطر به پیروزی رسید تا یک ناکامی دیگر را تجربه کرده و از صعود به المپیک بازبماند. آلمان و برزیل به عنوان تیمهای اول و دوم این گروه سهمیه المپیک ۲۰۲۴ را کسب کردند. ناکامی در انتخابی المپیک به اندازهای تلخ بود و انتقادات را برانگیخت که بهروز عطایی سرمربی تیم ملی در همان میانه راه تصمیم گرفت استعفا کند. عطایی پس از شکست تیم ملی والیبال ایران مقابل چک، استعفای خود را تقدیم رئیس فدراسیون والیبال کرد و علیرضا طلوع کیان دستیار وی در ۳ دیدار باقی مانده با تیمهای ایتالیا، برزیل و کوبا، هدایت تیم ایران را برعهده گرفت که البته او نیز توفیقی نداشت و ناکام بود.
پایان داورزنی
پاییز سال کهنه محمدرضا داورزنی رئیس کهنه کار فدراسیون والیبال بود. داورزنی پس از ۴ دوره ریاست در فدراسیون والیبال در نهایت در پایان دوره چهارم ریاستش درپاییز ۴۰۲ با قانون بازنشستگی از فدراسیون جدا شد و کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان وحید مرادی نایب رئیس او را در آذرماه به عنوان سرپرست فدراسیون منصوب کرد. بعد از چند ماه سرپرستی مرادی، سرانجام انتخابات والیبال در واپسین روزهای سال کهنه در ۲۶ اسفندماه برگزار شد و والیبال رئیس جدید خود را شناخت و سکان به دست میلاد تقوی افتاد.
پائز سرمربی جدید تیم ملی والیبال
پس از چندین ماه مذاکره فدراسیون والیبال ایران با بیش از ۲۰ مربی خارجی مطرح والیبال دنیا برای هدایت تیم ملی والیبال ایران و تشکیل چندین جلسه شورای مشورتی و کمیته فنی برای تعیین شاخصهها و بررسی گزینهها که با توجه به معیارهای تعیین شده برای سرمربیگری دو گزینه آلبرتو جولینی و موریس موتا پائز برزیلی در لیست باقی ماندند. بر این اساس وحید مرادی سرپرست فدراسیون والیبال با در نظر گرفتن دو اولویت موجود، جلسات متعددی را با هر دو گزینه برگزار کرد و در خصوص موارد مختلف از جمله شرایط و برنامههای آنها به گفتگو نشست و در نهایت موریس موتا پائز مربی ۶۱ ساله برزیلی-فرانسوی والیبال دنیا را به عنوان سرمربی تیم ملی والیبال مردان ایران در سال ۲۰۲۴ انتخاب کرد و قراردادی برای همکاری وی با فدراسیون والیبال ایران تا پایان المپیک ۲۰۲۴ پاریس را امضا کرد که این قرارداد در صورت رضایت طرفین قابلیت تمدید به صورت ۲+۲ را خواهد داشت.
انتهای پیام/